czwartek, 12 maja 2016

KANAPECZKI Z KRAKERSÓW Z PASTĄ Z TUŃCZYKA

Kanapeczki są ciekawą propozycją na imprezę - zamiast standardowej sałatki lub kanapek można wykorzystać połączenie tych dwóch elementów - jest to inna wersja, a równie smaczna. Proponuję przygotować je chwilę wcześniej i odstawić do lodówki, ponieważ krakersy powinny trochę nasiąknąć.

Składniki:

  • opakowanie słonych krakersów
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz i przyprawy (zioła, papryka ostra i słodka)
  • do dekoracji: szczypiorek i ogórek konserwowy

Przygotowanie:

Ser pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zlewy. Jajka pokroić na ćwiartki. Jedno z żółtek odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w drobniejsze elementy. Powyższe składniki włożyć do miski i zblendować. Dodać majonez oraz przyprawy i wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarowywać cienko na krakersie - na to kolejny krakers - masa - krakers - masa. Przygotowane w ten sposób kanapeczki udekorować - część pokrojonym drobno szczypiorkiem, część pokruszonym żółtkiem, a pozostałe pokrojonym w plastry ogórkiem konserwowym.

Z podanych składników wyszło 20 kanapeczek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz