poniedziałek, 15 lutego 2016

BEZGLUTENOWE CIASTO Z MARCHEWKI I CUKINII W WERSJI FIT

Składniki:

  • 1,5 cukinii (średniej)
  • 4 marchewki (średnie)
  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki gryczanej
  • 150 ml oleju z pestek słonecznika
  • 20 ml wody lub mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka migdałów (w płatkach)
  • 1 łyżka żurawiny
Ciasto można przygotować również z pszennej mąki, jest ona trochę lżejsza, więc trzeba dodać odrobinę więcej. Zamiast tu wskazanych można również zamiennie użyć innych bezglutenowych mąk, najważniejsze, by łączna waga się mniej więcej zgadzała. Zamiast oleju z pestek winogron można użyć każdego innego. Ostatnie 4 składniki stanowią jedynie dodatki, bez których ciasto również wyjdzie, ale wpływają one pozytywnie na smak, więc polecam ich użycie. Ponadto żurawina i migdały "dosładzają" w naturalny sposób ciasto. Ksylitol można oczywiście zastąpić stewią, innym słodzikiem, cukrem białym lub brązowym, albo miodem. Zmiany te wpłyną na kaloryczność ciasta, natomiast smak nie zmieni się radykalnie. Ilość ksylitolu jest tu raczej minimalna, ciasto nie jest zbyt słodkie, więc jeśli lubisz bardzo słodkie desery dodaj więcej ksylitolu lub innego słodkiego dodatku.


Wykonanie:

Cukinię i marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - łącznie wyszły mi 2 i 3/4 szklanki startych warzyw. W jednej misce wymieszać suche składniki (wszystkie mąki, proszek, sodę i cynamon). W drugiej trzepaczką  lub mikserem rozmieszać jajka, ksylitol i olej. Połączyć zawartość obu misek. Na koniec dodać starte warzywa i dodatki (migdały, orzechy, wiórki, żurawinę). Wymieszać wszystko (ciasto ma dość rzadką konsystencję), wylać zawartość na tortownicę i piec ok. 45-60 min. w temp. 170 stopni. W zależności od rodzaju i mocy piekarnika czas może się skrócić lub wydłużyć. Najlepiej zastosować test tzw. suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz