Składniki:
- 1,5 cukinii (średniej)
- 4 marchewki (średnie)
- 100g mąki ryżowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki gryczanej
- 150 ml oleju z pestek słonecznika
- 20 ml wody lub mleka
- 3 duże jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka migdałów (w płatkach)
- 1 łyżka żurawiny

![]() |
Wykonanie:
Cukinię i marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - łącznie wyszły mi 2 i 3/4 szklanki startych warzyw. W jednej misce wymieszać suche składniki (wszystkie mąki, proszek, sodę i cynamon). W drugiej trzepaczką lub mikserem rozmieszać jajka, ksylitol i olej. Połączyć zawartość obu misek. Na koniec dodać starte warzywa i dodatki (migdały, orzechy, wiórki, żurawinę). Wymieszać wszystko (ciasto ma dość rzadką konsystencję), wylać zawartość na tortownicę i piec ok. 45-60 min. w temp. 170 stopni. W zależności od rodzaju i mocy piekarnika czas może się skrócić lub wydłużyć. Najlepiej zastosować test tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz