SKŁADNIKI:
- 1,75 l wody
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 5 małych lub 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście pora
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną przelać na sitku zimną wodą, a potem wrzątkiem, by pozbyć się smaku goryczki. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obrać. 2 marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę, liście pora pokroić w drobne paseczki. Cebulę "przypalić" na gazie. Powyższe składniki wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i kaszę jaglaną, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe marchewki starte na tarce jarzynowej i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Całość gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 min.
Zupę można przygotować na gotowym bulionie warzywnym lub mięsnym. Dla smaku można oczywiście dodać także kostkę rosołową, czy przyprawę w płynie, jednakże ich skład nie jest zbyt zdrowy i naturalny, więc ja ich nie używam.
Dla osób lubiących zupy "na mięsku" polecam ugotowanie krupniku na kilku skrzydełkach z kurczaka, ewentualnie np. na żeberkach. Wtedy najpierw należy wstawić jedynie mięso, podgotować, zebrać szumowiny i dopiero po wstępnym podgotowaniu wywaru dodać resztę składników. Moja wersja miała być chuda, zdrowa i dietetyczna, dlatego zrozumiałam z mięsa i ulepszaczy smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz