poniedziałek, 16 maja 2016

ZDROWE CIASTECZKA ZBOŻOWE (OWSIANO-JĘCZMIENNE)

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych lub otrębów
  • 3 łyżki posiekanych daktyli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, uprażyć w garnku z odrobiną wody na mus. Trzeba uważać, by jabłka się nie przypaliły, w razie potrzeby dodawać trochę wody i regularnie mieszać. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Zamiast przygotowywania musu można oczywiście wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoiczka, ale te zwykle są dosładzane. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać dokładnie łyżką. Z tak przygotowanej masy formować kulki i spłaszczać je tak, by miały kształt ciasteczka. Piec ok. 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Mój piekarnik piecze tylko od dołu, więc w połowie pieczenia przekręcałam na drugą stronę, by ładnie się wypiekły po obu stronach.

Z podanych składników wyszło mi 20 ciastek. Robiąc je ponownie postaram się jednak jeszcze bardziej je spłaszczyć, by również w środku były chrupiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz