Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki płatków jęczmiennych
- 1/4 szklanki zarodków pszennych lub otrębów
- 3 łyżki posiekanych daktyli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 jabłka
- 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, uprażyć w garnku z odrobiną wody na mus. Trzeba uważać, by jabłka się nie przypaliły, w razie potrzeby dodawać trochę wody i regularnie mieszać. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Zamiast przygotowywania musu można oczywiście wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoiczka, ale te zwykle są dosładzane. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać dokładnie łyżką. Z tak przygotowanej masy formować kulki i spłaszczać je tak, by miały kształt ciasteczka. Piec ok. 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Mój piekarnik piecze tylko od dołu, więc w połowie pieczenia przekręcałam na drugą stronę, by ładnie się wypiekły po obu stronach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz