niedziela, 28 lutego 2016

DOMOWA PIECZARKOWA FIT

SKŁADNIKI:

  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie lub 4 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 liście pora
  • 1,25 l wody/bulionu
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • opcjonalnie 1/3 szklanki jogurtu naturalnego+ łyżka mleka lub 1/3 szklanki śmietany 

WYKONANIE:

Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Poddusić chwilę te warzywa, można z odrobiną oleju/oliwy. Po ok. 15 min. dolać wodę lub bulion oraz obrane i pokrojone w drobną kosteczkę warzywa (pora myjemy i kroimy w bardzo cienkie paski). Dodać przyprawy. Gotować jeszcze ok. 30 min (do miękkości warzyw). Na koniec można lekko zabielić zupę. Ja w tym celu używam jogurtu naturalnego i mleka - ale można tradycyjnie użyć śmietany - wtedy zupa nie będzie już fit. W wersji z jogurtem - mieszam trzepaczką w miseczce mleko i jogurt (mleko ma uchronić przed zważeniem się jogurtu, który nie jest typowym dodatkiem do zup). Dodaję odrobinę soli. Potem wlewam tam kilka łyżek ciepłej zupy. Mieszam trzepaczką i wlewam do garnka z zupą. W wersji ze śmietaną robimy analogicznie, ale nie trzeba dodawać mleka.

Dodatkowo można przygotować małe kotleciki z mięsa mielonego. Ja używam do tego 0,25 kg mięsa, przyprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, papryką (można użyć dowolnych przypraw). Formuję małe kotleciki i smażę je na suchej patelni przez kilka minut, obracając je tak, by usmażyły się z każdej strony. Jest to fajny dodatek (wkładka mięsna) do zupy. Oprócz tego zupę można podawać z grzankami z chleba lub z groszkiem ptysiowym. Wtedy jest to bardziej "ekskluzywna" wersja. Jeżeli ktoś lubi zupy na mięsie, to oczywiście również tą można przygotować na bulionie mięsnym (wcześniej należy chwilę podgotować wybrane mięso - ja polecam skrzydełka lub porcję rosołową).

Z podanych składników wyszło 5 porcji zupy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz