niedziela, 3 kwietnia 2016

NADZIEWANE, ZAPIEKANE CUKINIE Z MIĘSEM MIELONYM, RYŻEM I PIECZARKAMI

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 150 g mięsa mielonego
  • 5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu brązowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 plasterki sera żółtego
  • odrobina oliwy
  • opcjonalnie - łyżka koncentratu pomidorowego, zioła, papryka 

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na odrobinie tłuszczu. Pieczarki umyć i pokroić na małe kawałeczki, dodać do cebuli i poddusić chwilę. Cukinie umyć i przekroić na pół wzdłuż. Z każdej łyżeczką wybrać miąższ, by została jedynie skóra i delikatna warstwa miąższu. Pokroić drobno zawartość cukinii i poddusić razem z cebulą i pieczarkami. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Mięso mielone podsmażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki farszu wymieszać (po ugotowaniu i odsączeniu ryżu), doprawić solą i pieprzem. Można przyprawić potrawę przy użyciu ziół i ostrych przypraw, jeśli ktoś lubi takie smaki. Można także dodać do farszu łyżkę koncentratu pomidorowego. Farsz wyłożyć na wydrążone cukinie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-45 minut w temperaturze 170 stopni. Generalnie farsz nie jest surowy, więc nie wymaga długiego pieczenia. Jednak cukinia powinna w piekarniku odpowiednio zmięknąć, więc czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości cukinii i grubości farszu. Pod koniec pieczenia na wierzchu położyć odrobinę sera (w plasterkach lub startego). Włożyć do piekarnika do roztopienia. Podawać na ciepło :) Oczywiście można przygotować także z białym ryżem lub jakąś kaszą i innymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz