środa, 8 czerwca 2016

PYSZNA ZDROWA ZUPA Z BOTWINKI (BOTWINKA)

Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 3 ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1-1,5 litra wody (lub bulionu)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany)
  • odrobina natki pietruszki
  • 4 jajka (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Botwinkę umyć (liście i buraczki). Buraczki pokroić w małą kosteczkę. Ziemniaki, marchew i pietrzuszkę obrać i również pokroić w dorbną kostkę. Tak pokrojone warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą  lub bulionem warzywnym (lub mięsnym - wedle uznania). W przypadku niedoprawionego bulionu należy doprawić solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi, można dodać kostkę rosołową. Gotować ok 20 min. Po tym czasie dodać do zupy drobno pokrojone liście i łodygi botwinki i gotować kolejne 15-20 min. W tym czasie można ugotować i obrać jajka na twardo, choć nie jest to obowiązkowy dodatek. Na koniec jogurt pomieszać chwilę trzepaczką, dodać do niego kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszać i wlać go do garnka. Natkę pietruszki pokroić drobno. 

Mój sposób podania: Jajko dzielę na ćwiartki (lub mniejsze elementy), wkładam do talerza, zalewam zupą i posypuję natką pietruszki. Można pominąć zarówno jajko jak i natkę. 

Z podanych składników wyjdzie 4-6 dużych porcji zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz