Składniki:
- pęczek botwinki
- 3 ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1-1,5 litra wody (lub bulionu)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany)
- odrobina natki pietruszki
- 4 jajka (opcjonalnie)
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Botwinkę umyć (liście i buraczki). Buraczki pokroić w małą kosteczkę. Ziemniaki, marchew i pietrzuszkę obrać i również pokroić w dorbną kostkę. Tak pokrojone warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą lub bulionem warzywnym (lub mięsnym - wedle uznania). W przypadku niedoprawionego bulionu należy doprawić solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi, można dodać kostkę rosołową. Gotować ok 20 min. Po tym czasie dodać do zupy drobno pokrojone liście i łodygi botwinki i gotować kolejne 15-20 min. W tym czasie można ugotować i obrać jajka na twardo, choć nie jest to obowiązkowy dodatek. Na koniec jogurt pomieszać chwilę trzepaczką, dodać do niego kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszać i wlać go do garnka. Natkę pietruszki pokroić drobno.
Mój sposób podania: Jajko dzielę na ćwiartki (lub mniejsze elementy), wkładam do talerza, zalewam zupą i posypuję natką pietruszki. Można pominąć zarówno jajko jak i natkę.
Z podanych składników wyjdzie 4-6 dużych porcji zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz