CIASTO:
200 g masła/margaryny
1 szklanka cukru
1 op. cukru wanilinowego
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku i dalej miksować, potem stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki muszą utworzyć gładką masę. Wyłożyć ją do blaszki (torownicy lub/kwadratowej blaszki).
OWOCE:
300 g rabarbaru
3 łyżki cukru
200 g truskawek
Rabarbar umyć i pokroić w drobną kostkę, posypać cukrem i odstawić na kilka minut. Truskawki umyć i te większe przekroić na pół. Na ciasto wyłożyć owoce. Oczywiście wg własnego uznania można dodać np. mniej owoców, gdy ktoś lubi ciasta bardziej suche, ponieważ od namiaru owoców ciasto wilgotnieje.
Dodatkowo:
1 budyń wanilinowy/śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu (ale w odrobinę mniejszej ilości mleka niż podana przez producenta, by budyń był bardziej gęsty). Po ugotowaniu wyłożyć jeszcze ciepły budyń na owoce.
Jeżeli ktoś nie lubi ciast z budyniem ten etap można pominąć:)
KRUSZONKA:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g masła
1/2 op. cukru wanilinowego.
Składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść palcami, aż masa będzie chciała się kruszyć. Kruszonki wyjdzie naprawdę sporo. Posypać nią wierzch ciasta.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok.45-50 minut.
A potem delektować się smakami lata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz