czwartek, 14 sierpnia 2014

LETNIE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI



CIASTO:

200 g masła/margaryny
1 szklanka cukru
1 op. cukru wanilinowego
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku i dalej miksować, potem stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki muszą utworzyć gładką masę. Wyłożyć ją do blaszki (torownicy lub/kwadratowej blaszki). 

OWOCE:

300 g rabarbaru 
3 łyżki cukru
200 g truskawek

Rabarbar umyć i pokroić w drobną kostkę, posypać cukrem i odstawić na kilka minut. Truskawki umyć i te większe przekroić na pół. Na ciasto wyłożyć owoce. Oczywiście wg własnego uznania można dodać np. mniej owoców, gdy ktoś lubi ciasta bardziej suche, ponieważ od namiaru owoców ciasto wilgotnieje. 


Dodatkowo:
1 budyń wanilinowy/śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu (ale w odrobinę mniejszej ilości mleka niż podana przez producenta, by budyń był bardziej gęsty). Po ugotowaniu wyłożyć jeszcze ciepły budyń na owoce. 
Jeżeli ktoś nie lubi ciast z budyniem ten etap można pominąć:)


KRUSZONKA:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g masła
1/2 op. cukru wanilinowego.

Składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść palcami, aż masa będzie chciała się kruszyć. Kruszonki wyjdzie naprawdę sporo. Posypać nią wierzch ciasta.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok.45-50 minut. 

A potem delektować się smakami lata :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz