czwartek, 25 lutego 2016

DIETETYCZNE MUFFINKI OWSIANO-BANANOWE (BEZGLUTENOWE)



                            

 SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 1 i 1/3 szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżka ksylitolu/stewii/ostatecznie cukru lub innego słodziku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobinę soku z cytryny

              WYKONANIE:

Wszystkie składniki wrzucić do misy malaksera i zmielić. Ewentualnie użyć w tym celu blendera. Masę wyłożyć do blaszek na muffinki wyłożonych papilotkami (ewentualnie można nasmarować masłem i posypać bułką tartą, by ciasto nie przywarło lub użyć foremek silikonowych, wtedy nie trzeba natłuszczać). Ciasto powinno sięgać prawie do samego końca foremki, ponieważ nie urośnie za bardzo. (Ja włożyłam standardowo do 3/4 foremki i babeczki wyszły trochę za niskie). Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. 

Z podanych składników powinno wyjść 16 dużych muffinek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz