piątek, 12 lutego 2016

BEZGLUTENOWE PLACKI Z CUKINII


Składniki:


  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: cebula i ząbek czosnku


Wykonanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać rozbite jajka, oba rodzaje mąki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na złotobrązowy kolor, po kilka minut z obu stron (na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni o nieprzywierającym dnie). Jeżeli jesteś zwolennikiem ostrzejszych smaków, możesz dodać jedną drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami - w moim przypadku domowy sos pomidorowy, ale może być to również jogurt, śmietana, sos warzywny lub mięsny.

Z podanych składników wychodzi ok. 20 sztuk placków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz