SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
- curry
- papryka słodka
- papryka ostra
- oregano
- ziarna słonecznika
- pestki dyni
- łyżka oleju/oliwy

WYKONANIE:
Ciecierzycę namoczyć na min. 8 godzin (zalać 2 szklankami wody). Można również wykorzystać ciecierzycę z puszki, wtedy nie trzeba jej namaczać i gotować. Po upływie czasu namoczenia odlać wodę, włożyć cieciorkę do garnka, zalać 2,5 szklankami wody, gotować na małym ogniu do miękkości, ok. 1,5 godziny. Soczewicę zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 20-30 minut, również do miękkości. Marchew, pietruszkę i selera obrać, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu wszystkich składników odlać zbędną wodę. Wystudzić warzywa. W tym czasie pokroić w drobną kosteczkę cebulę, a czosnek przegnieść przez praskę lub pokroić drobno. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni z łyżką oleju. Wszystkie ugotowane składniki zmielić w malakserze (lub blenderem). Dodać do nich cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą i przyprawy i ziarna. Bułkę tartą można zastąpić otrębami lub płatkami owsianymi/jaglanymi. Nie zmieni to zbytnio walorów smakowych potrawy, a ma służyć zagęszczeniu pasztetu. Przyprawy dodajemy do smaku - ok. łyżeczkę soli i pieprzu, natomiast pozostałych przypraw po ok. 1/2 łyżeczki. Pasztet wyłożyć do formy i piec ok. 45 min. w temp. 200 stopni. Najlepiej wyłożyć pasztet do dwóch blaszek "keksówek". Ja nie miałam takich blaszek, więc upiekłam pasztet w jednej dużej blaszce - wyszedł niższy, ale upiekł się bez problemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz