
1. Ciasto miodowe:
2. Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
3. Masa orzechowa:
- 1/2 margaryny
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
4. Puszka masy krówkowej
5. Słoik dżemu malinowego/wiśniowego/porzeczkowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 kawałki. Każdą z porcji rozwałkować na cienki placek i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Temperatura pieczenia to ok. 170 stopni. Każdy placek należy piec na osobnej blaszce na brązowy kolor.
Masa budyniowa: 1/2 szklanki mleka odlać do miski, resztę natomiast zagotować z margaryną i cukrem. Do pozostałego mleka (tego w misce) dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i rozmieszać dokładnie (jak na budyń). Gdy mleko w garnku się zagotuje wlać do niego zawartość miseczki i energicznie mieszać, aż zgęstnieje.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki na masę włożyć do garnka i roztopić. Gotować na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje.
Sposób przekładania ciasta: W blaszce pozostawić jeden upieczony placek. Wyłożyć na niego masę krówkową - można ją przed wyłożeniem podgrzać w zamkniętej puszce, w garnku z gotującą wodą, trochę łatwiej ją rozsmarować, ale nie ma takiej konieczności. Na masę położyć drugi placek, a na niego wyłożyć masę budyniową, na masę położyć dżem. Na dżem wyłożyć kolejny placek i rozprowadzić na nim równomiernie masę orzechową (masa musi być jeszcze ciepła, bo potem zastygnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz