poniedziałek, 4 kwietnia 2016

CIASTO SNICKERS Z ORZECHAMI - PO LEKKICH MODYFIKACJACH

Jest to lekko zmodyfikowana wersja snikersa, zmniejszyłam ilość użytego cukru i przełamałam cukrowo-miodowo-krówkową słodycz kwaśnym dżemem domowej roboty. Ciasto wymaga sporo pracy, ale jest zdecydowanie warte grzechu :)


Składniki:
1. Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
2. Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
3. Masa orzechowa:
  • 1/2  margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
4. Puszka masy krówkowej

5. Słoik dżemu malinowego/wiśniowego/porzeczkowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 kawałki. Każdą z porcji rozwałkować na cienki placek i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Temperatura pieczenia to ok. 170 stopni. Każdy placek należy piec na osobnej blaszce na brązowy kolor.

Masa budyniowa: 1/2 szklanki mleka odlać do miski, resztę natomiast zagotować z margaryną i cukrem. Do pozostałego mleka (tego w misce) dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i rozmieszać dokładnie (jak na budyń). Gdy mleko w garnku się zagotuje wlać do niego zawartość miseczki i energicznie mieszać, aż zgęstnieje.

Masa orzechowa: Wszystkie składniki na masę włożyć do garnka i roztopić. Gotować na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. 

Sposób przekładania ciasta: W blaszce pozostawić jeden upieczony placek. Wyłożyć na  niego   masę krówkową - można ją przed wyłożeniem podgrzać w zamkniętej puszce, w garnku z gotującą wodą, trochę łatwiej ją rozsmarować, ale nie ma takiej konieczności. Na masę położyć drugi placek, a na niego wyłożyć masę budyniową, na masę położyć dżem. Na dżem wyłożyć kolejny placek i rozprowadzić na nim równomiernie masę orzechową (masa musi być jeszcze ciepła, bo potem zastygnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz