sobota, 9 kwietnia 2016

ZDROWE BROWNIE BANANOWE - WERSJA FIT

Dzięki użyciu słodkich bananów ciasta nie trzeba już mocno dosładzać. Konsystencja odbiega trochę od standardowego brownie, ale to naturalne przy użyciu mąki ryżowej.

Składniki:

  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru/ksylitolu/stewii
  • garść bakalii (u mnie żurawina)

Przygotowanie:

Banany obrać i rozgnieść na drobne elementy rękoma lub widelcem. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą (dość gęstą) masę. Masę wyłożyć na prostokątną blachę - tzw. keksówkę i piec w temp. 170 stopni, ok.40-50 min. Brownie ma strukturę odrobinę zakalcowatą, ale taka jest natura tego ciasta musi być odrobinę wilgotne, aby rozpływało się w ustach. U mnie piekło się trochę za długo, stąd na zdjęciu widać, że jest dobrze wypieczone, a nie wilgotne. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz