czwartek, 7 kwietnia 2016

ZDROWE I PYSZNE KOTLETY Z CIECIERZYCY

Składniki:


  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowanie kotletów należy rozpocząć dzień wcześniej, ponieważ suchą ciecierzycę trzeba namoczyć w dużej ilości wody przez całą noc (min. 8-10 godzin). Następnego dnia odlać pozostałą wodę, przelać ciecierzycę czystą wodą na sitku i odczekać aż odcieknie. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze części, czosnek również obrać. Zmielić malakserem lub blenderem ciecierzycę, cebulę i czosnek (nie musi być to gładka masa, dobrze, jeśli pozostaną cząstki i grudki składników). Do masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, jajka, mąkę (u mnie ryżowa, ale można być w zasadzie każda), płatki owsiane i przyprawy, Ja dodałam na oko, po szczypcie wszystkich przypraw. Zagniatamy składniki, formujemy spore kotlety, mocno zgniatamy je w rękach, by miały zwartą strukturę i smażymy na tłuszczu (ale nie musi być to smażenie w głębokim oleju, ja użyłam niewielkiej ilości oleju kokosowego). Z każdej strony należy obsmażyć kotlety na brązowy kolor. Kotlety należy smażyć na niewielkim ogniu, a dość długo.

Z podanej porcji wychodzi ok. 15 kotletów. 

Ja podaję kotlety z ciecierzycy z dodatkiem sałaty z warzywami i sosem, ponieważ kotlety są dość suche, dobrze komponują się z wilgotnymi, soczystymi dodatkami. 

Składniki na sałatkę:

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/3 opakowania sera feta
  • kilka pomidorów koktajlowych (lub zwykły pomidor)
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek lub papryka
  • odrobina szczypiorku
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oliwy
Warzywa myję i kroję na mniejsze kawałki, fetę kroję w kostkę. Składniki na sos mieszam i dodaję do sałaty. Wszystko mieszam i podaję z burgerami. 

Kotlety można podać z każdą inną, ulubioną sałatką. Mogą stanowić bazę bezmięsną do domowego burgera, można je także podać z ryżem, czy ziemniakami, jako standardowy obiad. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz