poniedziałek, 14 marca 2016

DOMOWE BURGERY Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI

Składniki:

  • 100-150 g mielonej wołowiny
  • 4 liście sałaty
  • 2 bułki pełnoziarniste
  • 4 plastry pomidora
  • 8 plastrów ogórka
  • rzodkiewka - plasterki
  • kilka kawałków papryki
  • pół cebuli
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1-2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, można doprawić również papryką, czosnkiem - generalnie wg gustu i smaku. Uformować duże, płaskie kotleciki i usmażyć je na patelni. W czasie smażenia przygotować sobie wszystkie warzywa. Bułki przekroić na pół, posmarować odrobiną ketchupu i majonezu, położyć sałatę i część warzyw, na nie położyć kotlety, posmarować resztą ketchupu i majonezu i przykryć resztą warzyw. Wszystko przykryć drugą połową bułki i wbić długą wykałaczkę (do szaszłyków), by burger się nie rozpadał. Można zastosować ulubione warzywa i doprawić wg gustu. Ja użyłam 200 g wołowiny, ale kotleciki wyszły trochę za grube, więc polecam użyć 100-150 g na dwa burgery.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz