Składniki:
- 100-150 g mielonej wołowiny
- 4 liście sałaty
- 2 bułki pełnoziarniste
- 4 plastry pomidora
- 8 plastrów ogórka
- rzodkiewka - plasterki
- kilka kawałków papryki
- pół cebuli
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1-2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, można doprawić również papryką, czosnkiem - generalnie wg gustu i smaku. Uformować duże, płaskie kotleciki i usmażyć je na patelni. W czasie smażenia przygotować sobie wszystkie warzywa. Bułki przekroić na pół, posmarować odrobiną ketchupu i majonezu, położyć sałatę i część warzyw, na nie położyć kotlety, posmarować resztą ketchupu i majonezu i przykryć resztą warzyw. Wszystko przykryć drugą połową bułki i wbić długą wykałaczkę (do szaszłyków), by burger się nie rozpadał. Można zastosować ulubione warzywa i doprawić wg gustu. Ja użyłam 200 g wołowiny, ale kotleciki wyszły trochę za grube, więc polecam użyć 100-150 g na dwa burgery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz