wtorek, 22 marca 2016

KLUSKI ŚLĄSKIE - BEZ MIERZENIA I WAŻENIA

:


Składniki:

  • obrane i ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • sól

Wykonanie:

Jak mówi tytuł, aby wykonać kluski śląskie nie musimy posiadać wagi. Wystarczy zastosować odpowiednie proporcje składników. Ugotowane i odcedzone ziemniaki (w dowolnej ilości) przeciskamy jeszcze ciepłe przez praskę lub przez maszynkę, aby były gładkie. Studzimy bez przykrycia, żeby nie naciągnęły wody z parowania. Sprawdzamy, czy są dostatecznie słone, jeśli nie, to dosalamy. Wkładamy do dużej miski i ugniatamy lekko, żeby wyrównać masę w całej misce. Dzielimy masę na 4 równe części, rysując sobie ręką linię wzdłuż i wszerz. Jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle, ile się zmieści do poziomu ziemniaków). Dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, jajko i mąkę pszenną. Ja przygotowuje kluski z ok. 1-1,5 kg ziemniaków i takie proporcje jajka i mąki pszennej używam na tą ilość. Wszystkie składniki należy wymieszać, zagnieść z nich ciasto, a potem formować małe kuleczki, w ich środku robimy palcem wgłębienie. Gotujemy w garnku o szerokim dnie, wypełnionym wodą min. do połowy, wyjmujemy łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz