piątek, 11 marca 2016

PLACKI (RACUSZKI) JABŁKOWO-BANANOWE


Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki owsianej

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana obrać i zgnieść widelcem lub palcami. Wrzucić te składniki do miseczki, dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni (w moim przypadku na odrobinie oleju kokosowego, ale można użyć każdego innego, placki można usmażyć też na suchej patelni - próbowałam na teflonowej i nie przywierały. Placuszki są słodkie i wilgotne, więc w zasadzie można je jeść bez dodatków.

Z podanej porcji wychodzi ok. 30 średniej wielkości placków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz