poniedziałek, 21 marca 2016

ZDROWE CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI

Ciacho trzeba zjeść bardzo szybko, bo zawiera owoce, które niestety mogą się popsuć, a po drugie użyte tu mąki powodują, że ciasto szybciej wysycha. Niemniej jednak warto wypróbować odmienioną wersję ciasta jogurtowego:)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych 
  • 1 banan
  • 3 łyżki ksylitolu - ok. 65 g
  • 150 ml oleju
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 duża gruszka lub 2 mmiejsze

Wykonanie:

Składniki mokre (jajka, olej, jogurt, zgnieciony na "mokrą papkę" banan) połączyć w jednej misce. Mąki, płatki, ksylitol i proszek do pieczenia połączyć w drugiej. Wymieszać łyżką zawartość obu misek. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Gruszkę obrać i pokroić wedle uznania, ułożyć kawałki gruszki na wierzchu ciasta. Piec w temp. 180 stopni, około 30-40 min. Warto przeprowadzić test suchego patyczka, bo każdy piekarnik inaczej piecze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz