Ciacho trzeba zjeść bardzo szybko, bo zawiera owoce, które niestety mogą się popsuć, a po drugie użyte tu mąki powodują, że ciasto szybciej wysycha. Niemniej jednak warto wypróbować odmienioną wersję ciasta jogurtowego:)
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych
- 1 banan
- 3 łyżki ksylitolu - ok. 65 g
- 150 ml oleju
- 500 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 duża gruszka lub 2 mmiejsze

Wykonanie:
Składniki mokre (jajka, olej, jogurt, zgnieciony na "mokrą papkę" banan) połączyć w jednej misce. Mąki, płatki, ksylitol i proszek do pieczenia połączyć w drugiej. Wymieszać łyżką zawartość obu misek. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Gruszkę obrać i pokroić wedle uznania, ułożyć kawałki gruszki na wierzchu ciasta. Piec w temp. 180 stopni, około 30-40 min. Warto przeprowadzić test suchego patyczka, bo każdy piekarnik inaczej piecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz