niedziela, 13 marca 2016

PEŁNOZIARNISTA SZARLOTKA (TROCHĘ ODCHUDZONA)

Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 3 jajka (duże)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3/4 kostki margaryny (ok. 180 gram)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na "farsz":

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść szybko ciasto. Można skorzystać z pomocy robota kuchennego - mocniejszy powinien dać radę. 1/4 ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki. Resztę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć je z soku (ale nie na suchy wiór), ponieważ nadmiar soku będzie powodował zamoczenie ciasta, a w efekcie może się dobrze nie przepiec. Jest to konieczne przy bardzo soczystych jabłkach. Jeśli mamy mniej soczyste, nie musimy odciskać. Do jabłek dodać cynamon i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na dużą, prostokątną blaszkę. Wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej i przykryć nim jabłka. Piec ciacho przez ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. 

Uwaga: Ciasto nie będzie miało typowo kruchego spodu, ze względu na użycie cięższej mąki. Będzie ono trochę suchsze i twardsze, ale jeżeli ktoś lubi szarlotki, to w niczym mu to nie przeszkodzi. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz