Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 3 jajka (duże)
- 3 łyżki ksylitolu
- 3/4 kostki margaryny (ok. 180 gram)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na "farsz":
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść szybko ciasto. Można skorzystać z pomocy robota kuchennego - mocniejszy powinien dać radę. 1/4 ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki. Resztę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć je z soku (ale nie na suchy wiór), ponieważ nadmiar soku będzie powodował zamoczenie ciasta, a w efekcie może się dobrze nie przepiec. Jest to konieczne przy bardzo soczystych jabłkach. Jeśli mamy mniej soczyste, nie musimy odciskać. Do jabłek dodać cynamon i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na dużą, prostokątną blaszkę. Wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej i przykryć nim jabłka. Piec ciacho przez ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Uwaga: Ciasto nie będzie miało typowo kruchego spodu, ze względu na użycie cięższej mąki. Będzie ono trochę suchsze i twardsze, ale jeżeli ktoś lubi szarlotki, to w niczym mu to nie przeszkodzi. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz